Utroskab

Det er et chok at finde ud af, at ens partner er utro – også selvom I har haft det svært i lang tid. Hele ens verden, alle drømmene om et godt familieliv styrter sammen. Raseriet og sorgen over at være blevet svigtet er overvældende. Man bliver nærmest lammet af, at ens kæreste har delt noget intimt med en anden. Angsten for at miste er helt uventet stor.

Er du den, der har været utro, vil du opleve, at din partner reagerer følelsesmæssigt ofte meget voldsomt. Måske går det først nu op for dig, hvor dybt du har såret og krænket det menneske, som har haft stor tillid til dig. Det kan være rigtig svært at indse, at du har påført et menneske så stor smerte.

Utroskab forekommer også i velfungerende parforhold.

Når utroskab afsløres, vælger nogle i vrede at afslutte forholdet straks. Men langt flere indser, at de ikke reagerer som forudset. Måske vælger du/I at blive og kæmpe for forholdet. I er måske gledet fra hinanden. Følelsesmæssigt er I kommet ind i en grå hverdagsrutine med vasketøj, leverpostejmadder, flere skænderier og mere fjendtlighed end varme og nærhed.

Pludselig mærker du, hvad livet med kæreste, børn og familie betyder. Det kan være at afsløringen af utroskab netop er det, der har skullet til, for at I får taget fat på problemerne. Hvis I begge ønsker at gøre en indsats for at genfinde nærheden og kærligheden, er det nu I skal vælge parterapi.

Når I kommer til mig vil jeg ofte vælge at fokusere på tre områder:

1. Krisehjælp

Hvis I kommer umiddelbart efter, at utroskaben er afsløret, vil de første 2 møder hos mig særligt have fokus på kriseterapi. Her vil jeg Jer hjælpe Jer med at sætte ord på kaotiske tanker og følelser. I denne fase gælder det om at skabe lidt ro, ikke gøre problemerne større. Jeg hjælper Jer også med at forstå, at I har vidt forskellige behov. 
Den sårede part oplever tab af selvværd, tankerne kredser om spørgsmål som hvorfor, hvordan, hvor ofte, og man plages af indre billeder af partneren i intime situationer med en anden. For den utro kan det være en voldsom oplevelse at få udfordret sin selvopfattelse. Fra at have opfattet sig selv som ansvarlig voksen, én kæresten kan stole, må den utro med et slag se sig afsløret som bedrager, én der har svigtet, én man ikke kan stole på.  

2. Afklaring - beslutning

Herefter kommer en fase, hvor det skal afklares, om I vil fortsætte forholdet – begge to! Vil I arbejde på at få Jeres forhold til at fungere igen eller er det nu I afvikler det helt? I den første følelsesmæssigt turbulente periode kan det være fristende at sige, at man ikke vil mere. Det kan være at forholdet reelt er slut for den ene part. At sige stop kan også være at springe over, hvor gærdet er lavest: Forude venter en lang, besværlig proces, hvis parforholdet skal have nyt liv. Det er vigtigt, at I begge nøje overvejer, om I kan sige helhjertet ja til at gå ind i en genopbygningsproces. Jeg vil hjælpe Jer med overvejelserne og med at tale om alt dette på en god måde.

3. Genopbygning af parforholdet.

 Hvis I vælger at give forholdet en chance, vil mit primære sigte her være at give Jer redskaber til:

  • at kunne tale om det skete - fortiden
  • at kunne tale om det fremtidige liv
  • at igangsætte ændringer, som vil skabe fornyet gnist

Den svigtede part skal bruge tid på at genvinde tillid. Den utro må vise sig tilliden værdig. Jalousi og skinsyge kommer til at fylde meget i starten. Det er vigtigt, at der kan tales åbent om det og at den utro viser stor forståelse for behovet herfor. Det skal kunne foregå åbent og uden anklager. 
Samtidigt er det vigtigt at lære, hvordan I fremover kan håndtere konflikter på en konstruktiv måde. De gamle uoverensstemmelser, som medvirkede til at skabe afstand, ligger der jo stadig, også selvom de måske lige nu synes uvæsentlige sammenlignet med utroskaben.

Ja, det er følelsesmæssigt dyre lærepenge, men det er min oplevelse, at en rystelse af parforholdet kan være igangsætter af en meget positiv udvikling.

Et kærlighedsforhold skal plejes og passes. Jeg kan hjælpe med værktøjerne til rekonstruktion efter krise. I får ny inspiration og redskaber til alt det, der udvikler et varmt og varende kærlighedsforhold.

______________

Udtalelse  fra modent par efter utroskab:

"Det viste sig at være en rigtig god beslutning, at konsultere dig.
Du ved nøjagtig hvor skoen trykker, og dine små tegninger og fortællinger har givet os så god en forståelse for vores situation, at vi allerede efter to besøg hos dig, føler os godt rustet fremover.
Mange tak for god hjælp og vejledning. Kirsten og Lasse"

_____________

Udtalelse fra par, hvor han havde været utro gennem mange år med forskellige kvinder (call-girls):

"Hej Eva
Tusinde tak for al den hjælp og støtte vi har fået fra dig. Vi genoptog vores forhold i juni og har siden været på ferie i Frankrig og holder nu jul sammen med vores børn. Vi har haft en dejlig jul og vi har talt mange ting igennem, efter vi besluttede os for at fortsætte. Vi er helt sikre på, at havde det ikke været for din indgangsvinkel og de værktøjer du har givet os, var det aldrig gået. Vi har fundet hinanden igen og ønsker begge en fælles fremtid. Det er utrolige veje livet kan gå, når vi tænker på sidste jul, hvor alt var i et ganske andet lys og så ser på den dejlige jul vi har holdt i år.
Du er meget velkommen til at lægge vores hilsen på din hjemmeside med et stort ønske om, at det kan hjælpe andre i livets svære stunder. Du er virkelig et lys i mørket, som vi hellere end gerne vil vise vej frem til.
Med ønsket om et godt og dejlig nytår til dig og din familie y og x


Hej x og y


Hvor det glæder mig at høre fra jer! Sjældent møder jeg en sådan grad af menneskelig modenhed, vilje og styrke til at kunne komme videre ovenpå barske oplevelser, som I to viste. Det glæder mig overordentligt meget at høre, at I har haft en god tid og kan glæde Jer over denne jul. Det er jo ligesom en milepæl! Et stort og varmt tillykke til Jer begge. Godt gået! Jeg ønsker Jer alt det bedste - en glædelig jul og et godt og varmt nytår med Jeres store børn, som jo også har mærket det svære - men som i tilgift har oplevet, hvordan to voksne mennesker håndterer en vanskelig situation på allerbedste måde. Det har I givet dem!
Mange hilsner Eva

 

 

 

 

 

 

 

parterapi Slagelse - Sorø - Korsør - Næstved - kalundborg